Vi använder kakor på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
För utbildare
Det finns flera skäl till att digitala prov kommer att införas inom NFB.
Ett av de viktigare är att det finns behov av att ge en likvärdig kvalité på provtillfällena.
Det nuvarande upplägget med många förhörsförrättare har inneburit att proven inte genomförs på ett enhetligt sätt. Där det har funnits möjlighet till muntliga kompletteringar har det förekommit att man gett de som skrivit proven för mycket hjälp, och det har även förekommit att förhörsförrättare gjort muntliga kompletteringar där det inte är tillåtet. Införandet av digitala prov innebär att förhörsförrättarorganisationen fasas ut, och då kommer alla att skriva proven på lika villkor. Provfrågorna kommer att bytas ut med kontinuitet.
Det handlar också om att skapa en provmiljö som fungerar på ett rättssäkert sätt, och det gäller inte minst hantering av GDPR. Provmiljön är från och med den 1 februari 2025 att likna vid hur det går till att skriva prov för bilkörkort.
Ett av NFB:s ansvar är att säkerställa god tillgång på provtillfällen i hela Sverige. Det kan konstateras att så inte är fallet idag. Problemen med att hitta provtillfällen har dessutom ökat de senaste åren. Det kommer in många frågor till kansliet från personer som har bedrivit självstudier, eller köpt online-kurser, och som inte hittar någon förhörsförrättare som är villig att hålla i proven.
NFB:s styrelse har därför beslutat om en lösning där vi skrivit avtal med ett antal aktörer dit man kan gå för att skriva våra intygsprov. Ett av urvalskriterierna när det gäller att välja samarbetspartner är att man har bra geografisk närvaro i olika regioner. Till detta kommer att man även ska ha lämpliga lokaler för proven. Ur perspektivet geografisk närvaro har NFB skrivit samarbetsavtal med Medborgarskolans samtliga sex regioner, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet. Tillsammans har dessa tre aktörer en geografisk närvaro som i princip täcker hela landet. Medborgarskolan har sina lokalkontor, Kryssarklubben sina kretsar, och Seglarförbundet sina seglarskolor.
Då en betydande del av intygen utfärdas i Göteborg och Stockholm finns ett behov av att ta in ytterligare ett fåtal samarbetspartners på dessa orter. Valet är här grundat på en kombination av storlek på bolagen och deras omsättning, samt att man har en verksamhet som vilar på flera ben. Det innebär i praktiken att man har både fritids- och yrkesutbildningar. Att ha flera verksamhetsområden innebär en minskad känslighet för variationer i efterfrågan på navigationsutbildningar inom de olika områdena. Denna stabilitet är viktigt för NFB då vi eftersträvar långsiktiga relationer. Viss storlek på bolagen innebär även ett minskat personberoende. Avtal på dessa orter är tecknade med Sjöskolan, Navigationsgruppen och Sjösportskolan.
För den som ska skriva ett intygsprov så kommer det rent praktiskt att fungera på följande sätt:
- Access till ett digitalt prov köps via NFB:s hemsida. Giltighetstiden för ett köpt prov är 12 månader räknat från inköpsdatum.
- Själva provtillfället bokas, och betalas, via någon av NFB:s samarbetspartners hemsidor.
Från och med 1 februari 2025 kommer totalkostnaden för intygsproven att vara 350 kr för Seglarintygen, och 650 kr för övriga intygsprov (bägge beloppen är inklusive moms). 50% av provavgiften avser köp av digitalt prov, och 50 % avser köp av provtillfälle.
Övergången till digitala prov innebär också att proven inte kommer kunna spridas till utbildare och allmänheten. Det faktum att möjlighet till muntlig komplettering plockas bort, och att proven inte är kända på förhand, kommer öka kraven på relevanta utbildningar.
Den utbildare som håller hög kvalitet på sina kurser kommer också att ha elever som klarar intygsproven. Hur många av ens elever som faktiskt klarar proven kommer vara ett starkt säljargument i framtiden. Att själva provtillfället ska bokas hos någon av de aktörer som NFB har avtal med är i grunden en kommunikationsfråga. Det finns heller ingenting som hindrar att man som utbildare kommer överens med någon av NFB:s samarbetspartners om att arrangera ett provtillfälle för en viss kurs. Det som är ett krav från NFB är att proven sker i lokaler, och under de former som är angivna i samarbetsavtalet. Det är NFB:s samarbetspartner som bestämmer vilken lokal som ska användas.
2025 kommer att vara ett testår vilket sedan kommer att utvärderas. Utvärderingen kommer handla om bokning av provtillfällen, kvalitet på genomförda provtillfällen, och också om tillgången på provtillfällen har överensstämt med det faktiska behovet. Skulle det visa sig att kapaciteten inte varit tillräcklig kan fler samarbetspartners behöva tas in inför 2026.