Vi använder kakor på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
MINSKA MILJÖPÅVERKAN
Med hänsyn till miljön
Vi jobbar alltid för att minska vår miljöpåverkan.
Allt för att bevara våra vackra vattenmiljöer för framtida generationer.
Båtmotorer & Bränslen
Vad gäller båtmotorer finns det en hel del man som båtägare kan tänka på. Om man har en dieselmotor är det en god miljöinsats att gå över till att tanka HVO 100, vilket är ett fossilfritt biobränsle. Det är även bra att köra eco-driving och att hålla skrovet fritt från beväxning för att på så sätt minska friktionen.
Gamla tvåtaktsmotorer utan direktinsprutning, som är cirka 25 år eller äldre, är riktiga miljöbovar. Så mycket som 20-30 % av bränslet går oförbränt rätt ut i vattnet och påverkar djur- och växtliv negativt. Välj istället till exempel en nyare 2-taktsmotor, en 4-taktsmotor eller en elmotor. Ett annat alternativ är att tanka tvåtaktsmotorn med alkylat istället för traditionell bensin.
Avfall
Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall i vattnet. Genom att inte släppa ut toalettavfallet hjälper du som båtägare till att minska övergödningen av våra vatten och förbättra närmiljön då de ohälsosamma bakterierna i vattnet minskar. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta.
Fritidsbåtshamnar är skyldiga att kunna ta emot allt avfall som fritidsbåtar har behov av att lämna. Det kan vara toalettavfall, hushållssopor och farligt avfall. Det framgår i Transportstyrelsens föreskrift (TSFS 2023:12). Syftet är att minska marin nedskräpning och är baserad på EU-regelverk. Kraven innebär bland annat att hamnarna har mottagningsanordningar som faktiskt fungerar som de ska, att de har rätt kapacitet, är rätt placerade och kan repareras utan dröjsmål om de går sönder.
Båtbotten
Beväxning på skrov, så kallad biofouling, är sedan länge ett känt problem bland båtägare. För att förhindra påväxt på skrovet kan man exempelvis använda sig av antifoulingfärg eller mekanisk rengöring. Det är viktigt att båtbottenfärgen är godkänd för det vattenområde man har som huvudsaklig förtöjningsplats och att man inte använder mer färg än vad som är nödvändigt utifrån
beväxningstryck. Dock innebär inte en godkänd båtbottenfärg att den är bra för miljön, utan det bästa alternativet är att måla med en biocidfri färg och sedan hålla skrovet fritt från beväxning genom att mekaniskt borsta båten. Gör man detta när Havstulpanvarningen kommer är det lätt att få bort påväxten med bara en vanlig borste.
Om man ska sanera sin båtbotten från gammal biocidfärg är det viktigt att göra detta på ett sätt som inte innebär risk för miljön eller hälsan hos den som utför arbetet. Det kan exempelvis innebära att skydda omgivningen från att giftiga ämnen sprids när gammal färg blästras eller slipas bort, att man använder personlig skyddsutrustning, att man samlar upp färgrester som ska hanteras som farligt avfall.
Visa hänsyn
För att alla som vill ska kunna vistas på och i närheten av vattnet är det viktigt att alla visarhänsyn. Några saker att tänka på här är;
- Respektera andra människors anspråk på ostördhet och avkoppling. Det kan upplevas som störande att åka vattenskidor eller vattenskoter i närheten av badplatser eller andra båtar.
- Respektera hänsynsområden, fågel- och sälskyddsområden. 1 mars-20 augusti måste alla hundar hållas kopplade.
- Elda inte om det finns risk för brand eller skada på berghällar, mark eller växtlighet.
- Gräv ner latrinet ordentligt, om det inte finns tillgång till toalett.
- Rapportera om oljeutsläpp, drivtimmer och andra risker för miljö och båttrafiken.